Οικονόμειος Σχολή (Τσαριτσάνη)

Μέχρι το 1910 το Ελληνικό Σχολείο της Τσαριτσάνης (ή Ημιγυμνάσιο) στεγάζονταν στην ετοιμόρροπη πατρική κατοικία του Οικονόμου, που βρισκόταν στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Παναγίας, στην συνοικία ‘Παναγιά’. Την εποχή εκείνη επιτεύχθηκε η έκδοση Σουλτανικού Διατάγματος για την ανοικοδόμηση του Γυμνασίου επάνω στα ερείπια αυτής της κατοικίας. Το σχέδιο εκπόνησε ο Λαρισαίος μηχανικός Αστεριάδης ή Πατόφλιας.

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο με βόρεια είσοδο και προαύλιο προς την πλευρά του ναού της Παναγιάς. Κάθε όροφος έχει 2 διδακτικές αίθουσες και στο τέλος των διαδρόμων, δεξιά και αριστερά, βρίσκονται τα γραφεία των καθηγητών. Εδώ φιλοξενείται και μέρος της περίφημης βιβλιοθήκης που χάρισε ο Μεγάλος Ευεργέτης της Τσαριτσάνης, ο Οικονόμου, ως κληροδότημα μετά το θάνατό του, δηλαδή μία μεγάλη αρχαία και νέα βιβλιοθήκη καθώς και όλα τα όργανα της Φυσικής και της Χημείας.

Μετά την απελευθέρωση του 1912 εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα Γυμνάσια του Κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας. Η διαθήκη του Οικονόμου περιλάμβανε υποτροφίες προς νέους για τις σπουδές τους και δωρεές για την κάλυψη των αναγκών της σχολής. Υπήρχε και ένα μπαούλο με τα άμφια του, τα οποία διασώθηκαν μετά την πυρκαγιά από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα βρίσκονται στον αναστηλωμένο ναό και εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα. Από το γυμνάσιο αυτό αποφοίτησαν πολλοί αξιόλογοι νέοι. Σήμερα φιλοξενεί λίγα παιδιά και χρησιμοποιείται ως γυμνάσιο.

IMG_20181127_162750_996