Τείχος στο όρος “Τιτνάτα” (Οξιά)

ΒΑ του χωριού Συκαμινέα και σε υψόμετρο 1.420 μ. στην κορυφή του λόφου με την ονομασία “Τιτνάτα” ή Οξιά, εντοπίζεται οχυρωματικό τείχος.

Χρησιμοποιήθηκε την εποχή που άνθιζε η Περραιβική Τρίπολη ως παρατηρητήριο και φυλάκιο, γιατί βρισκόταν στα σύνορα με το Δίον. Από εκεί παρατηρούσαν όλα τα περάσματα, ανατολικά προς το Δίον και νοτιοανατολικά προς τα Τέμπη.

Πρόκειται για έναν περίβολο χτισμένο από γκρίζες ασβεστολιθικές πέτρες σε κυκλική μορφή. Το τείχος στην βορειοανατολική πλευρά διακόπτεται, γιατί οχυρώνεται φυσικά από την απότομη κλίση της πλαγιάς. Σώζεται σε μερικά σημεία και σε ύψος μέχρι και 1,50 μέτρο και πάχος μέχρι και 2 μέτρα.

Στην κορυφή του λόφου συναντούμε 3 σημεία με χαλάσματα από ασβεστολιθικές πέτρες σε σχήμα τετράγωνο και διαστάσεις 4 επί 3, 2 επί 2 και άλλα διάσπαρτα σε όλο τον χώρο με διαστάσεις 2 επί 4 ή 2 επί 2, που πιθανώς πρόκειται για κτίσματα – δωμάτια. Στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου και εντός του τείχους σώζεται ένας μικρότερος περίβολος με διαστάσεις 20 επί 20. Ίσως πρόκειται για αυλή κάποιου κτίσματος με περίβολο που φτάνει και σε ύψος 1,50 μ. Στην κορυφή του λόφου, βορειοδυτικά, συναντούμε μία φυσική κοιλότητα, πηγάδι, με άνοιγμα διαμέτρου 1 μ. και διακρίνεται σε βάθος έως και 2 μ. Σε όλο το χώρο υπάρχουν λίγα ίχνη κεραμικής.

Wikipedia.org

Φωτογραφία: leukipoli.com

1-800x600