Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου (Συκέα)

Χαρακτηρισμός Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στην κοιν. Συκιάς, της επαρχίας Ελασσόνας, του νομού Λαρίσης, ως μνημείου χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας.

“Χαρακτηρίζουμε τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στην κοιν. Συκιάς, της επαρχίας Ελασσόνας, νομού Λαρίσης, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας, με ακτίνα προστασίας 50 μ. περιμετρικά του ναού, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του β’ ημίσεος του 19ου αιώνα.
Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική με γυναικωνίτη.
Η δίρριχτη, με αποτμήσεις, στέγη του ναού καλύπτεται με κεραμίδια γαλλικού τύπου. Στην δυτική πλευρά του ναού υπάρχει στοά με δίρριχτη, επίσης, στέγη. Βορείως του ναού και σε άμεση επαφή με αυτόν υπάρχει κωδωνοστάσιο το οποίο χρονολογείται βάσει επιγραφής στα 1880.
Εσωτερικά στο ναό, από τον αρχικό ζωγραφικό διάκοσμο σώζεται μόνο η παράσταση της Αποκαθήλωσης στην κόγχη της Προθέσεως.
Στον ναό σώζεται κιβώριο, το οποίο χρονολογείται βάσει επιγραφής στα 1889. Σώζονται επίσης 45 εικόνες (τέμπλου και φορητές), οι οποίες χρονολογούνται βάσει επιγραφών στο τέλος του 19ου αι.”.

ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/6412/184/27-2-2002 – ΦΕΚ 328/Β/19-3-2002

http://listedmonuments.culture.gr/monument.php?code=11859&v17=

Advertisements