Ελασσόνα

Η πόλη της Ελασσόνας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου, του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας και έδρας των δώδεκα θεών της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Την Ελασσόνα διασχίζει ο Ελασσονίτης (ή Ελασσονίτικος) ποταμός, ο οποίος συμβάλλει με τον Τιταρήσιο και εκβάλλει στον Πηνειό, το μεγαλύτερο ποτάμι της Θεσσαλίας. Το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και ονομάζεται Βαρόσι και στη νέα πόλη που εκτείνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέονται μεταξύ τους με τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, που αποτελεί αξιοθέατό της. Χαρακτηριστικό τοπωνύμιο της περιοχής είναι το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Αποτελεί ουσιαστικά το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης αλλά ταυτόχρονα και το σημαντικότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Η Ελασσόνα αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ κεντρικής και βορειοδυτικής Ελλάδας, ενώνοντας οδικά τους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών. Απέχει 38 χλμ. από τη Λάρισα, και 22 χιλιόμετρα από τον Τύρναβο, 70 χλμ. από την Κατερίνη και 78 χλμ. από την Κοζάνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 7.234 κατοίκους.

Η πόλη της Ελασσόνας είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου, ο οποίος περιλαμβάνει συνολικά 60 οικισμούς με συνολικό μόνιμο πληθυσμό 32.044 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και είναι οργανωμένος σε 9 Δημοτικές Ενότητες συνολικά.

Εκτός από την Ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα μέρη, όπως το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το παλιό τοξωτό γεφύρι στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας (μονότωξο του 13ου αιώνα). Επιπλέον, η λίμνη του Κεφαλόβρυσου, καθώς επίσης και η διαδρομή στο δασικό δρόμο από την Ολυμπιώτισσα προς το Δρυμό, αποτελούν μέρη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: