2008: 1ο Φεστιβάλ “Σπύρος Κουγιουμτζόγλου, Πορίσματα ανασκαφών 7ης ΕΒΑ”
Συνδιοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης, Νομαρχιακή Αυτ/ση Λάρισας, Επαρχείο Ελασσόνας, Δήμος Λιβαδίου
Δημήτριος Καραγκούνης (Αρχιτέκτονας – Μηχανικός, εκπρόσωπος της ΙΕ΄ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Λάρισας). “Ομιλία με θέμα: Εργασίες Ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων Περρραιβικής Τρίπολης στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης”.
Σπύρος Κουγιουμτζόγλου (Αρχαιολόγος του Καστριού Δολίχης). Ομιλία με θέμα: “Η Περραιβική Τριπολίτις κατά την Παλιοχριστανική Περίοδο”.
Χορευτικά συγκροτήματα: Συκέας Ελασσόνας και Γυναικών Δολίχης.
Οι αρχαιολόγοι κ.κ. Λάζαρος Δεριζιώτης και Σπύρος Κουγιουμτζόγλου συμμετείχαν ως ομιλητές στον κύκλο διαλέξεων “Περιηγήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία” που έλαβε χώρα την 15η Μαΐου 2013 στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Το θέμα της ομιλίας τους ήταν “Το ελληνιστικό και ρωμαϊκό παρελθόν μιας παλαιοχριστιανικής πόλεως στη περιοχή της Περραιβικής Τριπολίτιδος”, όπου παρουσιάσθηκαν οι ανασκαφές και τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο “Καστρί Δολίχης”
Βίντεο-παρουσίαση, βλ. εδώ:
Η 7η Ε.Β.Α. διεξήγαγε αρχαιολογικές έρευνες από το 1996 έως το 2010 στη βόρεια περιοχή του Ν. Λαρίσης και συγκεκριμένα στην Επαρχία Ελασσόνας, αποκαλύφτηκαν συνολικά επτά παλαιοχριστιανικές βασιλικές και μία της μεσοβυζαντινής περιόδου.
Στη περιοχή της Δολίχης Λιβαδίου οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως, εκτός των τριών παλαιοχριστιανικών βασιλικών και στοιχεία σημαντικά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, όπως μαρμάρινη επιγραφή στην οποία αναγράφεται « ..η πόλις των Δολιχαίων…» που αποδεικνύει την ύπαρξη της ρωμαϊκής αυτής πόλεως η οποία συνεχίζεται να υφίσταται στον ίδιο χώρο και κατά την παλαιοχριστιανική εποχή.
Στη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, όπου τοποθετείται η αρχαία Περραιβική Τρίπολις, για πρώτη φορά έρχονται στο φως πληροφορίες και αποδείξεις περί υπάρξεως ζωής για την οποία μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε τίποτα αλλά και ούτε αναφέρονται από τις λιγοστές πηγές.
Οι αρχαιολογικές αυτές έρευνες της 7ης Ε.Β.Α. συμβάλλουν στο να γραφτεί η ιστορία του χώρου αυτού η οποία μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστη.
Leave a Reply