2011: 4ο Φεστιβάλ “Άρης Πουλιανός, Η καταγωγή του Ανθρώπου”

Δολίχη, 9 Ιουλίου 2011

Άρης Πουλιανός: Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Ερευνητής του Σπηλαίου ΠετραλώνωνΆρης Πουλιανός (Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Ερευνητής του Σπηλαίου Πετραλώνων). Ομιλία με θέμα: “Η Καταγωγή του Ανθρώπου”.

Καλησπέρα σας,
Ευχαριστώ πολύ τη Δολίχη για την πρόσκληση που μου κάνατε να ‘ρθω να μιλήσω στο χωριό  σας. Κατά κάποιο τρόπο έχω μία ρίζα από το 1800 από τη Θεσσαλία από έναν που έφυγε καλόγερος στην Ικαρία και γύρισε στο Μεσολόγγι και πολέμησε. Και βαστώ από εκείνον τον καλόγερο του Μεσολογγίου, Ζήνων λέγεται.

Εγώ με τη ράτσα των Ελλήνων τα τελευταία 55-60 χρόνια –ήμουν στο εξωτερικό- μέτρησα αρκετές χιλιάδες Ελλήνων ανθρωπολογικά και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο λαός μας, εμείς οι Έλληνες είμαστε ντόπιοι κατά ντόπιοι. Δηλαδή δεν βαστάμε ούτε από την Βόρεια Ευρώπη – Σουηδοί, ούτε από την Αφρική – Αφρικανέζοι.

Μας είπε ο μεγάλος ο Δαρβίνος, ο ερευνητής αυτός, ότι η ανθρωπότητα βαστάει από την Αφρική. Έτσι έμαθα στο σχολείο και αυτό πίστευα όταν ήρθα και άρχισα τις ανασκαφές μου στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής –ότι βαστάμε από την Αφρική. Όμως δεν βγαίνανε τα νούμερα. Όπου πήγαινα και ό,τι πληθυσμούς συναντούσα μου δημιουργούσαν διαφορετική εντύπωση. Γι’ αυτό και πήρα την μεζούρα και άρχισα να μετρώ κεφαλές, μερικές χιλιάδες, και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ο πιο αρχαίος λαός που εμφανίστηκε ποτέ επί της γης.

Δηλαδή, δεν αρνούμαι ότι ο άνθρωπος είναι το τελευταίο δημιούργημα μιας υπέρτατης δύναμης που λένε οι ιερωμένοι οι δικοί μας –Αυτά που σας λέγω τα έλεγα και στον Δεσπότη της Καλαμαριάς, τον γέροντα Δωρόθεο. Ήρθε πριν από μερικούς μήνες και με επισκέφθηκε στη σπηλιά και χάρηκα πάρα πολύ που είδα έναν ιερωμένο με τέτοιο μεγάλο βαθμό να ακούει τα δικά μου παράταιρα λόγια απ’ ό,τι διδάσκει η θρησκεία. Ναι, είμαστε χριστιανοί εμείς οι Έλληνες, αλλά μόνο δύο χιλιάδες χρόνια. Και οι άνθρωποι επί της γης εμφανίστηκαν πριν δεκατρία εκατομμύρια χρόνια. Ανέτρεψα μεν τον μεγάλο Δαρβίνο, ο οποίος έλεγε ότι οι άνθρωποι πρωτοεμφανίστηκαν στην Αφρική πριν δυόμισι – τρία εκατομμύρια χρόνια. Αλλά ο Δαρβίνος ήταν θεολόγος. Εγώ δεν ήμουν θεολόγος, ήμουν ανθρωπολόγος. Έτσι, όμως, η εργασία του Δαρβίνου είναι σεβαστή διότι αναφέρεται κυρίως στον Αριστοτέλη μας. Στα δέκα βιβλία του Αριστοτέλη, τα οποία τον έμαθαν γράμματα. Όμως ούτε μία φορά δεν δίνει παραπομπή στον Αριστοτέλη ο μεγάλος Δαρβίνος. Ε, είναι κι αυτό χαρακτηριστικό της αγγλικής πολιτικής. Βέβαια, δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά αυτά που έλεγα στον Δεσπότη της Καλαμαριάς θα τα πω και σε εσάς.

Του είπα: πηγαίνετε εσείς στο σπήλαιο να επισκεφθείτε να μην καθίσετε να ακούσετε πράγματα που εγώ ναι μεν τα πίστευα μικρός γιατί βαπτίστηκα χριστιανός, όμως όταν μαθαίνεις μερικά πράγματα αλλάζεις. Κι έτσι πίστεψα ότι εμείς δοξάσαμε τον Χριστό σαν χριστιανοί, πιστέψαμε στον Θεό, αλλά τον φτιάξαμε τον Θεό πρώτα κι ύστερα τον πιστέψαμε. Δηλαδή, τι θέλω να πω; Είμαστε εμείς οι άνθρωποι που περπατάμε στα δύο πόδια, αλλά συνδεόμαστε με άλλα ζώα που υπήρχαν πριν από μας. Οι άνθρωποι βαστάνε από τους πιθήκους, δηλαδή ήμασταν εμείς με τα τέσσερα παλιά. Και πάνω στα δέντρα. Γι’ αυτό τα οστά που πρωτο-βρήκα στην Εύβοια του Ελλαδοπιθήκου αποδεικνύουν ότι βαστάει όλο το ανθρώπινο γένος από εκείνα τα οστά που βρίσκονται σήμερα στο μουσείο των Πετραλώνων Χαλκιδικής. 

Εκεί και τα τοποθέτησα, δεν τα πήρα στο εξωτερικό. Ελπίζω να παραμείνουν για πολύ ακόμη εκεί και να ‘ρθείτε να το δείτε και το σπήλαιο και τα οστά του πρώτου όρθιου ανθρώπου επί της γης. Το σπήλαιο είναι απ’ τα ωραιότερα σπήλαια, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και διεθνώς.

Τότε στο σπήλαιο των Πετραλώνων κατοικούσαν οι αρχάνθρωποι. Οι αρχάνθρωποι είναι μια ονομασία που έδωσα στους πρώτους ανθρώπους. Η αρχή των ανθρώπων. Αλλά όσο έμενα κι έκανα ανασκαφή τόσο με έζωνε κάτι να βρω την άκρη του ανθρωπίνου γένους και την βρήκα πίσω από το βουνό του σπηλαίου, δηλαδή βρήκα οστά ανθρώπινα δεκατριών εκατομμυρίων ετών. Κι έτσι ανετράπη μεν ο θεολόγος Δαρβίνος ότι δεν είμαστε μόνο τριών εκατομμυρίων ετών, αλλά είμαστε το τελευταίο δημιούργημα της φύσης επί της γης δεκατριών εκατομμυρίων ετών. Και η Ελλάδα, η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι κατοικημένη από εκείνη την εποχή. Δεν υπήρχε Αιγαίο Πέλαγος. Σιγά – σιγά τα ποτάμια και οι βροχές και ο Πηνειός γέμισαν αυτήν την κοιλάδα που τη λέμε σήμερα Αιγαίον και σχηματίστηκαν τα νησιά. Κι έτσι όλη η νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πατρίδα του ανθρωπίνου γένους. Από τη νοτιοανατολική Ευρώπη πήγε στην Αφρική και εκεί εμαύρισε. Πήγε στο Βορρά της Ευρώπης κι έγινε πιο ξανθός. Δηλαδή οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά όντα. Αλλά ήμασταν μέχρι ενός σημείου. Πριν δεκατρία εκατομμύρια χρόνια περπατάγαμε όρθιοι επί της γης. Είναι ένα αποδεδειγμένο εύρημα που έχει γίνει δεκτό από πέρσι σε διεθνές συνέδριο πέντε χιλιάδων ανθρωπολόγων στην Κίνα, το επαναλαμβάνω διότι είναι σωστό.

Εδώ στην Ελλάδα πρωτοστάθηκε όρθιος στα δύο πόδια ο άνθρωπος κι εξαπλώθηκε σε όλη τη γη. Όταν πήγε στην Αφρική, λοιπόν, μαύρισε όπως είπαμε και όταν πήγε στο Βορρά έγινε πιο ξανθός. Βέβαια όταν μπήκε στη σπηλιά απ΄ τα δύο τελευταία εκατομμύρια χρόνια (είπαμε είναι δεκατριών εκατομμυρίων χρόνων η ύπαρξη του ανθρώπου επί της γης) τα τελευταία δύο εκατομμύρια έπαψε να αλλάζει, δεν έγινε πιο ξανθός ή πιο μαύρος στην Αφρική ή στην Σουηδία. Δηλαδή, η ιστορία του ανθρωπίνου γένους έχει τη δική της ιστορία. Έγινε πια ο άνθρωπος κοινωνικό ον, έγινε ένα ον που όταν πρωτοστάθηκε όρθιο άρχισε να μιλάει. Η όρθια στάση τον έκανε να λαλήσει, να πει την κουβέντα που ήθελε. Έτσι λοιπόν οι πρώτες φωνές των αρχανθρώπων έχουν αποτυπωθεί στα βράχια και στις σπηλιές μέσα και όπου αλλού έζησε. Δηλαδή από τη νοτιανατολική Ευρώπη, δηλαδή απ’ την Ελλάδα, απ’ την Χαλκιδική κατάγεται το ανθρώπινο γένος που αργότερα για δεκατρία εκατομμύρια χρόνια εξαπλώθηκε σ’ όλη τη γη. Έχει αναγνωριστεί αυτή η θέση παγκοσμίως από διεθνή συνέδρια και δεν ήρθα εδώ να σας πω ιστορίες.

Νιώθω μια τιμή και ξεχωριστά που ένας προ-προ παππούς μου ήταν απ’ τη Θεσσαλία. Ένας αγωνιστής του Εικοσιένα. Κι έτσι χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας απόψε και θέλω να κάνω αυτήν τη κουβέντα ότι σκεφθείτε θυμηθείτε πως τα ίδια λέω και στους δεσποτάδες μας, όπως τον Δωρόθεο της Θεσσαλονίκης και σε εσάς. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Ότι ο άνθρωπος ήταν ένας πίθηκος, ο Ελλαδοπίθηκος, που κατέβηκε στη γη γιατί άρχισαν τα ηφαίστεια γύρω απ’ τη Χαλκιδική. Στο βάθος της Κασσάνδρας του Αιγαίου Πελάγους υπάρχουν ακόμη άσβεστα τα ίχνη του ηφαιστείου. Τη στάχτη, τη λάβα που βγάζει αυτό το ηφαίστειο την έχω μέσα στο μουσείο που μπορεί να τη δείτε και ξέρω, την μέτρησαν Ιαπωνία, Αμερική και Ρωσία, ότι είναι δεκαεπτά εκατομμυρίων ετών η λάβα που ανθρωποποίησε τους Ελλαδοπίθηκους και γίνανε άνθρωποι. Δηλαδή, η λάβα υποχρέωσε τον πίθηκο πάνω απ’ τα δέντρα της Ελλάδας να κατέβει στη γη και ν’ αρχίσει να τρέχει για να μην καεί μαζί με το δάσος.

Κι έτσι λοιπόν η ανθρωποποίηση έφερε την ποικιλία των ανθρώπων, μαύρος, ξανθός κλπ επί της γης. Φυσικά σταμάτησε να είναι βιολογικό ον ο άνθρωπος, είναι πλέον κοινωνικό ον. Είναι άνθρωπος που έχει μάθει πολιτισμό, που γράφει, τραγουδάει, έχει γλώσσα και όπου αλλού τραβήξει φτιάχνει τη δική του γλώσσα. Από εδώ, από την Ελλάδα πήγε μέχρι τον Καύκασο στην αρχή, μέχρι τη δυτική Ευρώπη, στην Ισπανία κι έτσι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ανήσυχα όντα. Κι η ανησυχία αυτή που λέμε ότι μας έδωσε ο Θεός, που δημιουργήσαμε εμείς τον Θεό, συγνώμη πάτερ, αλλά έτσι είναι η επιστήμη μου και η επιστήμη είναι για όλον τον λαό, όχι μόνο για μένα ή για κάθε ιερωμένο. Βεβαίως ο σεβασμός υπάρχει αμέριστος. Σέβομαι κάθε θρήσκευμα και κάθε θρησκεία, είναι υποχρέωσή μου ανθρώπινη, και κάθε λαό σ’ αυτή τη γη. Έτσι λοιπόν εγώ θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας, ό,τι θέλετε, όλη νύχτα εδώ θα είμαι μαζί σας απόψε.

Έτσι μία περίληψη σας είπα όλων αυτών που έχω δημοσιεύσει σε πολλές γλώσσες στον κόσμο. Η βασική για τον Ελλαδοπίθηκο είναι στο περιοδικό «Άνθρωπος». Εξήντα σελίδες είναι, αλλά είναι μόνο μαθηματικά κι έτσι θα
δυσκολευτείτε λιγάκι, εκτός αν θελήσετε να αναφερθείτε στην τριγωνομετρία και στις άλλες μαθηματικές αποδείξεις που έχω για την προέλευση του ανθρώπου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, αυτά τα λίγα ήθελα να μην σας ταλαιπωρήσω. Αν έχετε καμιά ερώτηση είμαι στη διάθεσή σας για όλη τη νύχτα.

__________________

Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης, Περιφέρεια Θεσσαλίας -Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Σταυρούλα Σδρόλια (Αρχαιολόγος 7ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας). Ομιλία με θέμα: “Ο Βυζαντινός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Δολίχη”.

Σπύρος Κουγιουμτζόγλου (Αρχαιολόγος του Καστριού Δολίχης). Ομιλία με θέμα: “Το ψηφιδωτό από την Αρχαιότητα έως τη Βυζαντινή Περίοδο. Το παράδειγμα του ψηφιδωτού της Βασιλικής Α΄ του Καστριού Δολίχης”.

Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου “Ιωάννης Σακελλαρίδης”.

View this document on Scribd

Κάθε πρώτη του μηνός… στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

Στο περιοδικό “Φαινόμενα” (τ. 168, 8.3.2014, σ.σ.12-17) που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο, ο Άρης Πουλιανός “αποκαλύπτει”: Ο Αρχάνθρωπος ζούσε στη Χαλκιδική.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s