Απελευθέρωση Ελασσόνας

Με την κήρυξη του πολέμου, το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1912, ο Στρατός Θεσσαλίας άρχισε να προελαύνει προς το βορρά και κατέλαβε, σχετικά εύκολα, τα τουρκικά φυλάκια των συνόρων φθάνοντας στην Ελασσόνα και τη Δεσκάτη, αφού οι τουρκικές δυνάμεις είχαν οργανωθεί αμυντικά στα Στενά του Σαρανταπόρου.

Η πόλη της Ελασσόνας απελευθερώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1912 και αποτέλεσε την πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώθηκε κατά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μεταφέρουν το μήνυμα του Αρχηγού Δαγκλή: «Η Ελασσών κατελήφθη υπό του Ελληνικού Στρατού. Ο Διάδοχος διηύθυνε τον αγώνα. Ο επίδοξος Γεώργιος διάδοχος έλαβε το βάπτισμα του πυρός».

cropped-maxh-elassonas-typos-epoxhs2.jpg
Ο δημοσιογράφος Γιώρ­γος Βεντήρης περιγράφει χαρακτηριστικά την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων:

«Προ της Ελασσώνος οι Τούρ­κοι αντεστάθησαν με πείσμα. Οι Έλληνες στρατιώται και πολλοί αξιωματικοί, έβλε­παν, πρώτην φοράν, μάχην.

Εις την αρχήν εκλονίσθησαν, αλλ’ οι νεώτεροι αξιωματικοί τους παρέσυραν εμπρός. Ο διάδοχος διηύθυνε την μάχην από της γραμμής του πυρός. Οι Τούρκοι απεσύρθησαν ατάκτως προς το Σαραντάπορον».

Στρατιωτική Επιθεώρηση, 4 (2012) 7-63. Διαθέσιμο στο http://www.army.gr/files/Image/DENDHS/STRATIWTIKI_EPITHEORISI/images/20120401/pdf/mag.pdf