Όλυμπος (ανάβαση)

Olympus

Η περιοχή της Ελασσόνας εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου. Μία σύντομη, σχετικά, διαδρομή ανάβασης στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του μυθικού βουνού, περιγράφεται παρακάτω.

ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΕΛΑΣΣΟΝΑ – ΚΑΛΥΒΙΑ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΧΡΗΣΤΑΚΗ – ΚΑΚΟΣΚΑΛΑ – ΜΥΤΙΚΑΣ

Οδικώς από την Ελασσόνα κατευθυνόμαστε στην Ε.Ο. Ελασσόνας – ΚοζάνηςΣε 8,5 περίπου χιλιόμετρα θα συναντήσουμε το χωριό Μικρό Ελευθεροχώρι και θα αλλάξουμε κατεύθυνση προς την Ε.Ο. Ελασσόνας – Κατερίνης. Σε 5,5 χιλιόμετρα θα συναντήσουμε το χωριό Καλλιθέα, θα στρίψουμε δεξιά και θα ακολουθήσουμε τις πινακίδες για το χωριό Καλύβια στα 7 χιλιόμετρα

Από τα Καλύβια θα ακολουθήσουμε τον επαρχιακό δρόμο, που γίνεται στην πορεία χωματόδρομος και οδηγεί στη θέση Χρηστάκη, όπου θα συναντήσουμε το καταφύγιο ανάγκης. Ίσως χρειαστεί αυτοκίνητο 4×4 και ο χρόνος που απαιτείται αγγίζει τα 60 λεπτά της ώρας.

Αφού φτάσουμε στο καταφύγιο Χρηστάκη, ανηφορίζουμε από το μονοπάτι προς τη θέση Σχολειό. Θα χρειαστούμε περίπου 45 λεπτά της ώρας. Η διαδρομή μέχρι την Κακόσκαλα είναι εύκολη και από τις γρηγορότερες για την ανάβαση στον Μύτικα.

Από την Κακόσκαλα, όμως, η ανάβαση για τον Μύτικα είναι αρκετά δύσκολη, διαρκεί περίπου 45 λεπτά της ώρας και απαιτεί οδηγό και ειδικό εξοπλισμό.

 

Φωτογραφίες από τη διαδρομή Καλύβια – Κακόσκαλα: