Καστρί Δολίχης: Η ονομασία

Ο αρχαιολογικός χώρος «Καστρί Δολίχης», ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, σήμερα –όπως έχει διαμορφωθεί η διοικητική δομή των κοινοτήτων -τις τελευταίες δεκαετίες- βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων της κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας. Απέχει, περίπου, δέκα χιλιόμετρα από το Λιβάδι και τρία χιλιόμετρα από τη Δολίχη. Η γεωγραφική και διοικητική δομή της χώρας αποτελεί παράγοντα μεταβλητό. Στα αρχαία χρόνια το Καστρί άνηκε στη Δολίχη. Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας άνηκε στον εκάστοτε Οθωμανό ή τσιφλικά που διοικούσε την περιοχή. Σήμερα, το «Καστρί Δολίχης» βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Λιβαδίου του δήμου Ελασσόνας, νομού Λάρισας, περιφέρειας Θεσσαλίας της Ελλάδος. Σίγουρο είναι ότι στο μέλλον αυτή η δομή δεν θα παραμείνει ως έχει.

Ασφαλώς η περιοχή του Καστριού φέρει το τοπωνύμιο «Καστρί Λιβαδίου» και τα αγροτεμάχια ή τα κτίσματα της περιοχής, ορθώς συνοδεύονται από το εν λόγω τοπωνύμιο. Εάν, όμως, αποκαλέσουμε τον αρχαιολογικό χώρο ως «Καστρί Λιβαδίου» ή «Καστρί …οτιδήποτε άλλο» θα παραποιούσαμε την ίδια την ιστορία, καθώς δεν υφίσταται αρχαίο Λιβάδι, ενώ στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο ταυτίστηκε ήδη η αρχαία Δολίχη. Αντίστοιχο παράδειγμα (ως προς την τοποθεσία και όχι ως προς την εθνικότητα) αποτελεί η ονομασία της Μακεδονίας: όπως μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη Μακεδονία των Ελλήνων και όχι των Σκοπίων, έτσι, για το συγκεκριμένο, μπορούμε να μιλάμε μόνο για το Καστρί των Δολιχαίων, αφού ο χώρος εκεί αποτελούσε το κάστρο – ακρόπολη της αρχαίας Δολίχης (όπως επιβεβαιώθηκε από την αρχαιολογική έρευνα).

Εάν, πάλι, λέγαμε η αρχαία Δολίχη στο «Καστρί Λιβαδίου», θα έπρεπε να εννοούμε το τοπωνύμιο της περιοχής του Λιβαδίου. Θα ευσταθούσε μόνο η διατύπωση «η αρχαία Δολίχη στην περιοχή του σημερινού Λιβαδίου», ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση. Ποτέ όμως στο «Καστρί Λιβαδίου», καθώς το Καστρί αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Δολίχης. Και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένας χώρος ως αρχαιολογικός δίχως το όνομά του να περιέχει εκείνα τα αρχαιολογικά στοιχεία που να τον προσδιορίζουν ως αρχαιολογικό. «Καστρί Δολίχης», λοιπόν, είναι η σωστή ονομασία όταν αναφερόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο, η οποία ορίζει επακριβώς και με σαφήνεια τη θέση της αρχαίας Δολίχης με το κάστρο – ακρόπολη που περιελάμβανε. Η ονομασία «Καστρί Λιβαδίου» αφορά την  ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, όπως π.χ. όταν λέμε «Λούκια».

Τέλος, Θα είχε ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς τα αίτια της συμπεριφοράς τόσο του εκ Λιβαδίου αντιδημάρχου Ελασσόνας (2012) όσο και εκείνων που συμμερίζονται την άποψή του, παραποιώντας την ονομασία του αρχαιολογικού χώρου Καστριού Δολίχης σε «Καστρί Λιβαδίου». Όταν, μάλιστα, οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι τόσο της 7ης Εφ. Βυζ. Αρχ. όσο και της ΙΕ΄ Εφ. Πρ. Κλ. Αρχ. Λάρισας διατύπωσαν ήδη από το έτος 2007, προφορικά αλλά και εγγράφως, την ονομασία: «Καστρί Δολίχης».

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, για παράδειγμα, εάν πράττουν με αφέλεια ή μεθοδευμένα επιχειρούν να αλλοιώσουν την ονομασία του αρχαιολογικού χώρου δίνοντάς του άλλη και ανακριβή σημασία, με σκοπό την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων. Συμφέροντα, ίσως, που εντάσσονται στο πλαίσιο του τοπικισμού ή και του εγωισμού τους ίσως. Εξυπηρετούν δηλαδή συμφέροντα του δικού τους χωριού ή ικανοποιούν το δικό τους «Εγώ», κατασκευάζοντας μια φανταστική ιστορία με κέντρο τον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί Λιβαδίου», ο οποίος δεν υφίσταται;

Advertisements

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: