Ο Πρόεδρος της Δολίχης στο 9ο Φεστιβάλ
Πανοσιολογιότατε, Αιδεσιμώτατοι, κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου, αγαπητοί Επισκέπτες και Συνδημότες,
Ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δολίχης, σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου και εύχομαι καλή επιτυχία στο φεστιβάλ “Περραιβική Τρίπολις”.
Θέλω, αρχικά, να συγχαρώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Δολίχης, στο οποίο συμμετέχω κι εγώ και στηρίζω.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ελασσόνας, και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Παιδή και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Νίκο Γκουτζουρέλα, για τη φετινή συνδιοργάνωση του φεστιβάλ.
Από το βήμα αυτό, πολλές φορές στο παρελθόν έχουν αναφερθεί προβλήματα που σχετίζονται με τα αρχαία πράγματα της περιοχής μας.
Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά παραμένουν ακίνητα και ανίκητα στο χρόνο. Έχει ζητηθεί πάμπολλες φορές η τακτική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου του “Καστριού Δολίχης”, για την προστασία από πιθανή πυρκαγιά, καθώς και η περίφραξη και η σήμανση για να προστατεύεται ο αρχαιολογικός χώρος από διάφορα ζώα και επιτήδειους.
Δυστυχώς ο Καλλικρατικός Νόμος ορίζει οι αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου να έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν μπορούμε, ως Τοπικό Συμβούλιο, να εκτελέσουμε τις αποφάσεις μας. Τα προβλήματα της Δολίχης έχουν ιεραρχηθεί από τα πολύ σοβαρά στα λιγότερο σημαντικά. Ζητάω ξανά και ξανά από το Δήμο Ελασσόνας: Να μην αγνοεί τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και να ενεργεί βάσει αυτών των αποφάσεων.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν εντοπίστηκε καμιά αναφορά από το Δήμο Ελασσόνας για τους αρχαιολογικούς χώρους της ορεινής Περραιβίας. Δεν είναι άλλοι από τον αρχαιολογικό χώρο της Δολίχης, του Πυθίου, της Αζώρου, της Μηλέας και του Σαρανταπόρου.
Η οδική επικοινωνία των αρχαιολογικών χώρων, σε συνδυασμό με την ιστορία της περιοχής, θα συμβάλει στην παραγωγή τουριστικού και εκπαιδευτικού προϊόντος.
Ο δρόμος Λιβάδι – Σαραντάπορο που καλώς κατασκευάστηκε αποτέλεσε ευκαιρία για τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων. Η πρόσβαση από τη Δολίχη στο δρόμο Λιβαδίου – Σαρανταπόρου, μέσω του αρχαιολογικού χώρου του Καστριού της Δολίχης, αυτομάτως θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή με το οδικό δίκτυο Ελασσόνας – Κοζάνης.
Ήδη, την τρέχουσα εβδομάδα, υπέβαλα τις παρατηρήσεις μου κατά την εκπόνηση του Σχεδίου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019 του Δήμου Ελασσόνας, στο οποίο, κατά την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, δεν γινόταν απολύτως καμία αναφορά σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο. Ελπίζω πως οι αρχαιολογικοί χώροι όχι μόνο θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου, αλλά και ότι κάποτε θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα προβάλουν την αρχαία Περραιβία και την Ιστορία μας.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους, τους ομιλητές: τον κύριο Κονταξή, τον κύριο Σιουζούλη και τον κύριο Μπούμπα. Με τον κύριο Σπύρο Μπούμπα βέβαια μας συνδέει πιο κοντινή σχέση καθώς ο ίδιος κατά το παρελθόν έχει συγγράψει βιβλίο για τη Δολίχη. Τον συντονιστή της εκδήλωσης, τον κ. Σαχινίδη που και αυτός παλαιότερα συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον πολιτιστικό Σύλλογο. Τέλος, ευχαριστώ τον κ. Μάτη, τα μέλη της χορωδίας και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Αραδοσιβίων.
Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εκδήλωση θα μας ταξιδέψει στα μυθικά μονοπάτια του Ολύμπου και της Ιστορίας. Και ότι η μουσική της χορωδίας και το χορευτικό συγκρότημα, που θα ακολουθήσουν, θα μας ταξιδέψουν μέσα από την παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Σας ευχαριστώ.