Η αρχαία Περραιβία και το Λιβάδι

Η εκδρομή την περασμένη Κυριακή των «Θεσσαλών Πολιτών» από κοινού με τον «Σύλλογο Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας» στον χώρο της Περραιβικής Τριπολίτιδας και στο ορεινό Λιβάδι, κατέδειξε περίτρανα σε όλους μας τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με το οικοσύστημα του Ολύμπου. Οι αρχαιότητες του Πυθίου μαζί με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αζώρου, της Δολίχης και του Σαραντάπορου που συνιστούν το «Δίκτυο της Περραιβικής Τρίπολης», αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του χώρου από αρχαιοτάτων χρόνων και για όλη την βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Η επίσκεψη των χώρων που ετοιμάστηκε από τους δύο συλλόγους σε συμφωνία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (κλασικά και βυζαντινά) ,την οποία ευχαριστούμε και για τη συμμετοχή των εκλεκτών αρχαιολόγων Μίνας Τσιάκα και Άννας Γιαλούρη, επισφραγίστηκε με τις πιο καλές εντυπώσεις για τη μνημειακή, ιστορική αλλά και τοπική σημασία της αρχαίας Περραιβίας.

Η γενικότερη αίσθηση ότι υπάρχουν τόσο εντυπωσιακοί ιστορικοί χώροι «δίπλα» μας που δεν έχουν αναδειχθεί γενικότερα, επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυνατότητες τουριστικής και συνολικά αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής αυτής, που φαίνεται σαν παραμελημένη ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ακριβώς, αυτή η γεωγραφική θέση που φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά για μακρά ιστορική περίοδο στο παρελθόν, με ιστορικές αναφορές για συμμετοχή στα δρώμενα της περιοχής σημαντικών προσωπικοτήτων και αυτοκρατόρων, «περιμένει» από χρόνια τη μέριμνα της πολιτείας για να ενσωματώσει τα προσόντα της στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Προσόντα που επεκτείνονται πέραν της ιστορικής σημασίας της αρχαίας Περραιβίας, στο παραγωγικό και το τοπιακό προφίλ της ευρύτερης περιοχής.

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1/item/111338-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B9.html#sthash.RCus4Wfa.dpuf

Comments are closed.