Λιαντίνης: Η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι η πιο αγνή μορφή της αναρχίας

Μην παίζετε με τα αίματα όταν λέμε “αναρχικός”. Δεν εννοούμε εκφυλισμένες καταστάσεις.  Εννοούμε τους αγνούς. Είναι μεγάλο το θέμα της αναρχίας, όχι αναρχισμός. Άμα πούμε “ismus” το χάσαμε, αμέσως έφυγε από μπροστά μας. Που αρχίζει από τη φοβερή αντιδικία του Μπακούνιν και του Μαρξ που ξέρετε και φτάνει ως τη σύγχρονη εποχή, εν πάση περιπτώσει.

Αυτός δηλαδή ο επαναστάτης, αναρχικός με την έννοια αυτή, είναι η Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ο γνήσιος τύπος του αναρχικού είναι η Αντιγόνη του Σοφοκλή η οποία επαναστατεί και πάει κόντα στο νόμο. Ο Κρέων είναι η έκφραση του νόμου. Εκφράζει το κράτος, εκφράζει τον τύπο, εκφράζει τους νόμους. Και χωρίς νόμους δεν μπορεί να σταθεί κοινωνία. Με την έννοια αυτή είναι στον ίδιο βαθμό ισχυρή προσωπικότητα. Έτσι την έχει πλάσει ο Σοφοκλής. Μην κοιτάτε που μας την παραχάραξε η ερνηνεία στα σχολεία και από φιλολόγους κτλ. Εδώ συγκρούονται δύο φυσικές αντινομίες όπως μας λέει ο Καντ, που και οι δυο έχουνε δίκιο. Η Αντιγόνη από τη δική της πλευρά, ο Κρέων από τη δική του πλευρά. Και το αποτέλεσμα βέβαια θα ειναι αυτό: ποιο είναι; τραγικό. Καταστροφές δηλαδή.

Η Αντιγόνη είναι η πιο αγνή μορφή τύπου της αναρχίας. Ξεσηκώνεται για ένα δίκιο απέναντι στο κράτος, απέναντι στο νόμο, απέναντι στον Κρέων.

Comments are closed.