Ομιλία του Προέδρου της Κοινότητας Δολίχης στο 12ο Φεστιβάλ «Περραιβική Τρίπολις»
Αιδεσιμότατε,
κύριε Δήμαρχε,
κυρία Πρόεδρε του Συλλόγου,
έγκριτοι Ομιλητές,
κυρίες και κύριοι,
–
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στον Δόλιχο Δρόμο και στους Δολιχαίους αθλητές που διαπρέπουν σε πανελλαδικό επίπεδο.
–
Μπράβο στα μέλη και τους εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου που συνεχίζουν να διοργανώνουν ποιοτικές εκδηλώσεις.

Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να εξάρω το έργο των δύο ομιλητών της σημερινής εκδήλωσης. Το έργο του κυρίου Κώστα Σαχινίδη είναι γνωστό στην περιοχή της Ελασσόνας. Έχει προσφέρει πολλά στον λαϊκό πολιτισμό και στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο κύριος Κώστας Σπανός είναι ο εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου στο οποίο φιλοξενούνται σημαντικά άρθρα που διασώζουν και αναδεικνύουν την ιστορία ολόκληρης της Θεσσαλίας. Έχω την τιμή, τα τελευταία δύο χρόνια, να συνεργάζομαι με τον κύριο Σπανό, καθώς δημοσιεύονται και δικά μου άρθρα στο Θεσσαλικό Ημερολόγιο.
–
Για τη συγγραφή του βιβλίου, ακόμη, της ιστορίας της Δολίχης, για την οποία μίλησε προηγουμένως η Πρόεδρος του Συλλόγου, χρησιμοποιήθηκαν αρκετά άρθρα του Θεσσαλικού Ημερολογίου και ο κύριος Σπανός, αφού μελέτησε πρώτος το βιβλίο, μου έκανε την τιμή να το προλογίσει.
Τώρα, από τη θέση στην οποία βρίσκομαι σήμερα, θέλω να στείλω δύο μηνύματα. Δύο τελευταία μηνύματα από τη θέση του Προέδρου της Κοινότητας της Δολίχης. Ένα μήνυμα προς όλους εσάς και τους κατοίκους της περιοχής της Ελασσόνας και ένα μήνυμα προς τη Δημοτική Αρχή.
–
Προς όλους εσάς, θέλω να διατυπώσω μία προσωπική τοποθέτηση: ότι είμαστε μέλη μιας ευρύτερης, μιας συλλογικής οντότητας σε σχέση με την ιστορία του τόπου μας, τα αρχαιολογικά μνημεία και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού της περιοχής της Ελασσόνας. Θεωρώ λανθασμένη την αντίληψη ότι το δικό μας το χωριό έχει την τάδε ιστορία ή το τάδε μνημείο, ενώ το δικό σας ή το τάδε χωριό έχει κάτι λιγότερο. Όλοι οι οικισμοί της Ελασσόνας έχουν να αναδείξουν κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Αν αντιληφθούμε ότι είμαστε μέλη ενός ευρύτερου συνόλου θα κατανοήσουμε και την κοινή ιστορική πορεία της επαρχίας Ελασσόνας ως ένα σύνολο ενιαίο, το οποίο θα μας κινήσει το ενδιαφέρον για την αναζήτηση και την προβολή του. Να απαλλαγούμε, πρώτα, από τον στείρο τοπικισμό που οδηγεί μόνο σε προσωπικές και τοπικές αντιπαραθέσεις.
–
Προς τη Δημοτική Αρχή έχω να πω αυτό που πιστεύω: ότι η τοπική ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι αρχαιολογικοί χώροι που απαντώνται στη βόρεια Περραιβία και αρκετά ευρήματά τους εκτίθενται στο διαχρονικό μουσείο της Λάρισας, τα μοναστήρια, οι βυζαντινοί ναοί, τα λαογραφικά μουσεία και τόσα πολλά άλλα πράγματα ακόμη τα οποία εκτείνονται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου, δηλαδή στην επαρχία της Ελασσόνας, μπορούν να συνθέσουν ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν που θα προκαλέσει την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Μπορεί να γίνει αυτό, αλλά χρειάζεται η ανάλογη βούληση και ο σχεδιασμός από τη Δημοτική Αρχή.
–
Θα πει κανείς, πως είναι γραφικό να μιλάμε γι’ αυτό σε κάθε εκδήλωση όπως η σημερινή ή σε κάθε συνέδριο. Και θα έχει δίκιο. Θα έχει δίκιο επειδή δεν γίνεται η αρχή για να συζητάμε στην πορεία τα αποτελέσματα των όσων κάναμε και τους τρόπους για να βελτιώσουμε αυτά που θα κάνουμε.
–
Από τη μεριά μου, ως μέλος του Συμβουλίου της Κοινότητας Δολίχης, πλέον, αλλά και ως δημότης και μόνο, δηλώνω «παρών» σε κάθε ενέργεια που σκοπεύει να αναδείξει προς κατανάλωση τον πολιτισμό ολόκληρης της περιοχής της Ελασσόνας.
–
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.
Ευάγγελος Τσακνάκης
Πρόεδρος Κοινότητας Δολίχης
Πρόεδρος Κοινότητας Δολίχης