Ο Αρσένιος Περραιβός: Συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και η καραντίνα του 1828 λόγω υποψίας μόλυνσης από πανώλη

Ο ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΠΕΡΡΑΙΒΟΣ

Ο Αρσένιος Χατζηβασίλης ή Περραιβός (1752-1890) γεννήθηκε στο χωριό Πάνω Πούρλες Ολύμπου (σημερινούς Παλιούς Πόρους Πιερίας). Ο πατέρας του ήταν ο Χατζη-Βασίλης και μικρότερος αδερφός του ήταν ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Χριστόφορος Περραιβός. Από μικρή ηλικία μόνασε στη μονή της Ελασσόνας στο πλευρό του Άνθιμου Ολυμπιώτη, την ηγουμενία του οποίου διαδέχθηκε. Μετά τη χειροτόνησή του ως αρχιμανδρίτη από τον πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του έξαρχου, τη λειτουργία του ως ιεροδιάκονος στο ναό της Βιέννης και την επιστροφή του στο μοναστήρι αναμείχθηκε στην Επανάσταση του 1821.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Συμμετείχε ενεργά υπό του Αλέξανδρου και του Δημήτριου Υψηλάντη. Όταν ο αρχιμανδρίτης βρέθηκε στη Σκιάθο το 1828 ήταν εφοδιασμένος με μια συστατική επιστολή του Στρατάρχη, η οποία επισήμαινε τη συνεργασία των δύο αντρών και τη συμβολή του Αρσένιου στην Επανάσταση.

ΤΟ 1828 ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΥΠΟΨΙΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩΛΗ

Σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του Αρσένιου προς τον αδερφό του Χριστόφορο Περραιβό (1828), ο ίδιος αντιμετωπίσθηκε ως ύποπτο κρούσμα μόλυνσης από πανώλη. Έτσι, η τοπική διοίκηση της Σκιάθου εφάρμοσε μέτρα πρόληψης. Ο υγειονόμος διέταξε τον Αρσένιο να βγάλει τα ρούχα του, να κολυμπήσει στη θάλασσα και να φορέσει καινούρια ρούχα που θα του έφερναν. Ο Αρσένιος αρνήθηκε και του απάντησε ότι αφενός δεν ξέρει κολύμπι και είναι ασθενής, αφετέρου στα ρούχα του έχει το ιερό ευαγγέλιο και βιβλία τα οποία δεν θέλει να χάσει. Ο υγειονόμος του απάντησε ότι εάν δεν κάνει ό,τι του ζήτησε η καραντίνα του θα διαρκέσει 41 ημέρες. Ο Αρσένιος προτίμησε να τεθεί σε καραντίνα για να μη χάσει τη ζωή του και τα φορέματά του.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΠΕΡΡΑΙΒΟΥ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ

Ο Αρσένιος επέδειξε τη συστατική επιστολή του Δ. Υψηλάντη, την οποία έφερε μαζί του και ο Έκτακτος Επίτροπος του Τμήματος των Βορείων Σποράδων θορυβήθηκε. Έτσι, ο Επίτροπος με την επιστολή του προς τον Εξοχότατο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια, επισήμανε ότι ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος έφτασε στο στρατόπεδο των Μεγάρων μαζί με άλλους έντεκα περίπου στρατιώτες και λόγω της υποψίας μόλυνσης από πανώλη οι επίτροποι έλαβαν αυστηρά μέτρα προφύλαξης, υποβάλλοντας τους εν υποψία ασθενείς σε 41 ημέρες κάθαρση. Ο επίτροπος αναφέρει για τον αρχιμανδρίτη ότι, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, τον μετέφερε σ’ ένα μαγαζί με κάποιον άλλον για να μην υποφέρει έξω, όπως οι υπόλοιποι που τους μετέφερε σ’ ένα χωράφι με ελιές μακριά από την πόλη. Αναφέρει ότι την 28η μέρα του ζήτησε να κολυμπήσει στη θάλασσα χωρίς ρούχα, το λεγόμενο spoglio (ιταλ. > γυμνός), ενώ εκείνος αρνήθηκε για τους λόγους που ήδη ανέφερε στην επιστολή προς τον αδερφό του Χριστόφορο. Ο Αρσένιος παρέμεινε στην απομόνωση προς κάθαρση για 37 ημέρες.

Δείτε το σχετικό άρθρο, ολόκληρο, εδώ: www.academia.edu

 

 

Comments are closed.