Αρχαιολογικός Χώρος Πυθίου (Pythion)
Η αρχαία πόλη του Πυθίου εκτείνεται στο λόφο “Άγιοι Απόστολοι” και γύρω από αυτόν στην τοποθεσία του σημερινού Πυθίου. Στις νότιες παρυφές του λόφου ανακαλύφθηκαν τρεις ναοί ρωμαϊκής περιόδου, του Απόλλωνα Πυθίου, του Ποσειδώνα Πατρώου και της Αρτέμιδος.
Στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια η πόλη μετακινείται σε πιο οχυρή θέση, στο λόφο “Καστρί”. Στην κορυφή του λόφου διατηρούνται τμήματα οχυρωμένης ακρόπολης και οικιστικά κατάλοιπα, ενώ στους πρόποδες ασκηταριά του 14ου αιώνα.
Ο ναός της Παναγίας, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, καθώς και άλλοι ναοί και εξωκκλήσια συνθέτουν την εικόνα ενός τόπου με συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση έως τις μέρες μας.
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννοήσεως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.
Το παρακάτω άγαλμα, του θεού Απόλλωνος, βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Πυθίου, στην ανασκαφή του ναού του Απόλλωνος. Πρόκειται για έργο της ρωμαϊκής περιόδου. Εκτός από το συγκεκριμένο ναό, στον ίδιο χώρο ανασκάφθηκαν δύο ακόμη ναοί, ένας προς τιμή του Ποσειδώνα Πατρώου και ένας προς τιμή της Άρτεμης. Και οι τρεις ναοί χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα στα χρόνια του Οκταβιανού Αύγουστου (1ος αι.π.Χ.-1ος αι.).
Εκτίθεται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Πηγή: mpalaoyras.blogspot.com