Συνταγή για γιαπράκια

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά (χοιρινό)
1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο)
1 φλιτζάνι Ρύζι (Καρολίνα)
1 λάχανο αρμιά (τουρσί)
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας (φρέσκια)
1 κρεμμύδι (ξερό)
1 πράσο
1 φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο)
2 ποτήρια ζουμί από την αρμιά (αρμόζουμο)
Λίγο αλάτι
Πιπέρι (μαύρο), Μοσχοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Πρώτα ετοιμάζουμε την γέμιση για τα γιαπράκια σε ένα μεγάλο μπωλ.
– Βάζουμε τον κιμά (και το χοιρινό και το μοσχαρίσιο) μαζί και προσθέτουμε μέσα το ρύζι,
το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), το πράσο (και αυτό ψιλοκομμένο), μισό φλιτζάνι λαδι,
ενα κουταλάκι αλάτι , 1/2 κουταλάκι μαυροπίπερο, 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο και
2 κουταλιές (της σούπας) χυμό ντομάτας.
– Στη συνέχεια ζυμώνουμε ολα τα υλικά μαζί ωστε να ανακατευτούν καλά.
– Κόβουμε από το λάχανο το σκληρό μέρος σε κομμάτια και τα βάζουμε στον πάτο
μιας κατσαρόλας (βαθιάς) ώστε να μην κολλήσουν τα γιαπράκια στο βράσιμο.
– Παίρνουμε στο χέρι ένα φύλλο από το λαχανό (να είναι λίγο πιο μεγαλο από την παλάμη μας).
– Βάζουμε μια κουταλιά (κουτ. σούπας) γέμιση στο κέντρο , την τυλίγουμε με τις άκρες του φύλλου,
και το σφίγγουμε στη χούφτα μας (σαν να το στραγγίζουμε) για να κλείσει καλά.
– Τοποθετούμε τα γιαπράκια στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις.
– Όταν τελειώσουμε με τη γέμιση, ρίχνουμε πανω απ’ τα γιαπράκια τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας,
το αρμόζουμο (ζουμί απ την αρμιά), και το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι λάδι (ελαιόλαδο).
– Σκεπάζουμε από πάνω τα γιαπράκια με λαχανόφυλλα, κλείνουμε την κατσαρόλα και
τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν για μισή περίπου ώρα.
– Τα γιαπράκια είναι έτοιμα όταν τα πάνω λαχανόφυλλα έχουν μαλακώσει αρκετά.

http://syntagies.gr/

Advertisement

Comments are closed.